חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
לוגו צעדים ראשונים - שמים לב אלייך אמא
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
שבועות ההריון
חיפוש
logo- school
בית הספר להורות

המדריך לשינה טובה לתינוקות

שינה טובה לתינוקות ולכם

כל עוד התינוק שלנו נזקק לנו באופן מוחלט למילוי צרכיו אחד הקשיים עמם נתמודד הוא הקושי לסגל דפוס הרדמות ומנגנוני שינה מסודרים. למרות שהמונח "שנת תינוקות" לרוב מקושר לשינה רציפה וטובה, מבחן המציאות מוכיח שבחלק לא מבוטל מהמקרים, מדובר בשינה הכוללת יקיצות מרובות במהלך הלילה וזאת לאחר קושי ממשי להירדם.

כהורים בראשית דרכם חשוב שתדעו כי קיימות מספר שיטות מוכחות להרדמת תינוקות, ומביניהן תוכלו לבחור את זו המדברת ביותר אל לבכם. והרי הן לפניכם:

הלוחשת לתינוקות – שיטת הרם – הורד

לפי הלוחשת לתינוקות, טרייסי הוג, הוגת שיטת הרם- הורד, כאשר התינוק מתקשה להירדם, יש לגשת אליו, להרים אותו על הידיים (עדיף לא להתרחק מהמיטה) ולהרגיעו ולהחזיר אותו למיטה. במידה ויחזור לבכות, יש להרימו שוב, להרגיעו ולהחזירו למיטה. הנחת המוצא של השיטה הינה שהתינוק יילמד להסתגל ללילה ולהיותו מקום בטוח, בו ניתן להשאירו לבד. השיטה עשויה לקחת מספר ימים עד שהוא יילמד להירדם בכוחות עצמו ללא עזרה ושההורים נמצאים שם בשבילו.

שיטת עקרון הרצף

שיטת עקרון הרצף הינה שיטה, המתייחסת להתפתחות האדם בכלל ולגידול תינוקות בפרט, שנוסחה על ידי התרפיסטית האמריקנית ג'ין לידלוף. לפי השיטה, על התינוק להיות צמוד לאמו במשך כל היום, בכדי לדמות עבורו ככל הניתן את החיים ברחם, שהוא חווה כמקום בטוח וחם. גם שנת הלילה כלולה בעסקת חבילה זו ולכן התינוק צריך לישון צמוד לאמו, בדרך הטבעית ביותר. לפי הגישה, התינוק הוא זה שיסמן מתי הוא מוכן לעבור למיטה משלו, דבר שסביר להניח שיתרחש לקראת גיל שנתיים או הרבה יותר מאוחר.

התרחקות באופן הדרגתי

שיטת ההתרחקות ההדרגתית ממיטת התינוק מורכבת משלבים, שמטרתם להרגיל את התינוק או את הילד להישאר לבדו במהלך הלילה. הדרך היא להניח את התינוק במיטתו ולעמוד לצידו, בטווח ראייה. במידה והוא בוכה אין מרימים אותו, אלא מניחים לו להירגע באמצעות פעולה מרגיעה כמו ליטוף שיערו. כעבור מספר ימים, מתרחקים ממיטתו אולם עדיין נשארים בטווח ראייתו, כך שהוא עדיין מרגיש בטוח. כל כמה ימים עוברים שלב ובאופן זה, בהדרגה, מתרחקים מהמיטה עד שמשכיבים את הילד ויוצאים מהחדר. חשוב להקפיד שכאשר עוברים שלב, אין חוזרים אחורה, אחרת נלמד את הילד שבעזרת בכי או מניפולציה אנחנו מוותרים לו.

שיטת חמש הדקות

לפי שיטת החמש דקות, יש להשאיר את התינוק לבדו במיטה, מברכים אותו בברכת לילה טוב, יוצאים מהחדר ובמידה והוא בוכה, מניחים לו לבכות במשך כשלוש עד חמש דקות. לאחר חמש דקות נכנסים לחדר, מרגיעים אותו ויוצאים שוב מהחדר למשך חמש דקות נוספות. וכך חוזר חלילה במשך מספר ימים עד שהתינוק מפסיק לבכות ונרדם.

חשוב להדגיש כי מיומנות של הירדמות עצמית ניתנת להשגה בגיל של שלושה חודשים לפחות. השיטה מתאימה כאשר התינוק מרבה להתעורר בלילה ומתקשה להירדם, אך אינה מתאימה להורים שאינם סבלנים או עקביים במעשיהם. במידה וההורה ייכנע לבכי וייכנס לחדר להרגיע את התינוק מייד לאחר שהחל לבכות, התינוק יקשר בין הבכי לתגובת ההורה שחזר וימשיך לבכות עד שיקבל תשומת לב או שירימו אותו על הידיים. לשיטה אחוזי הצלחה טובים אצל הורים, שמצליחים לשמור על עקביות ולא להיכנע לבכי התינוק. היא יכולה לקחת קצת זמן במיוחד אצל פעוטות נחושים מאוד ותלויה במידת השכנוע העצמי של ההורים שזו השיטה הנכונה, מאחר ולא פשוט לשמוע את הפעוט בוכה ולא להרים אותו על הידיים.

להישאר עם הילד עד שנרדם

לפי שיטה זו, על ההורה להשכיב את הילד במיטה ולשכב לצידו עד שיירדם. השיטה מתאימה יותר לפעוטות וילדים, המסוגלים לזהות נוכחות הורית ולהירגע מעצם מהימצאות ההורה לצידו במיטה. אפשר גם להעמיד פני ישנים כדי להבהיר לילד שהגיע הזמן לישון.

שיטת הנוכחות המתמדת

השיטה מבוססת על ההנחה שהקושי הבסיסי של הילד מתייחס לפרידה בלילה מההורה. ביקיצותיו הרבות הילד מוודא שהוריו נמצאים בסביבה המיידית. נוכחות ההורה בחדר של הילד במהלך השינה יכולה לספק צורך זה, להרגיעו ולאפשר לו לישון. השיטה בעצם מחייבת שאחד ההורים יישן לילה שלם במשך שבוע ימים ליד מיטת הילד בלי ליצור קשר עין או קשר מילולי מהרגע שהילד שוכב לישון ועד שיתעורר בבוקר. המסר המועבר לילד הינו שההורה נמצא איתו כל הלילה אך בו זמנית גם מבהיר לו שבלילה ישנים ולא מדברים או משחקים. ילדים רבים מגיבים במהירות למסר הזה, וההורים מגלים שבתום שבוע הילד נרגע ואינו עסוק עוד בבדיקת נוכחותם. חשוב להתמיד בשיטה ואכן לישון בחדר הילד כל הלילה לפחות שבוע ימים, אחרת אם הילד "יתפוס" את ההורה מנסה ל"התגנב" מהחדר, הוא יילמד שעליו להיות דרוך על מנת שיוכל למנוע את התחמקות ההורה.

לסיכום,

ישנן שיטות וגישות רבות ומגוונות להרדמת תינוקות ופעוטות. אין שיטה עדיפה על אחרת. על ההורה להאמין בנכונות השיטה, להרגיש נוח איתה ולהתמיד בה בנחישות. רק בדרך זו, השיטה תצליח להביא לתוצאות המיוחלות ולשינה טובה.

מאת: ציפי ברמן

לילה טוב!

תינוק ישן

עקבו אחרינו באינסטגרם לקבלת עדכונים על קורסי שינה וסדנאות קרובות.

מאמרים נוספים
gift
רגע.... לפני שאת מתחילה!

תהיי הראשונה לדעת על כל הערכות, הסדנאות Live וההטבות השוות שאנחנו משיגים במיוחד עבורך ❤️ .

gift
רגע.... לפני שאת עוזבת!
ערכה כבר קיבלת?

ערכת מוצרים מפנקת לקראת הלידה
בחום ובאהבה ❤️

ברור שאני רוצה