חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
צעדים ראשונים
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

איך לעודד עצמאות אצל ילדים

לידה | פעוטות
זה לא קורה ביום אחד אבל זה לגמרי בידיים שלנו איך נוכל לעודד עצמאות אצל ילדים. כולנו רוצים ומאחלים לילדינו שיגדלו להיות עצמאיים, מלאי ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות.
בתחילת חייו, התינוק תלוי בנו לחלוטין. לפעמים התלות הזו יכולה להלחיץ ולהעלות בנו חשש שאנחנו מרגלים את התינוק לתלות בנו. אבל דווקא מהתלות הזו התינוק יוכל להגיע לעצמאות, מתוך תחושת הביטחון שנוצרת אצלו.

איך נוכל לעודד עצמאות אצל ילדים?

נאפשר לו להתנסות

על ידי סידור הסביבה שלו, סביבה בטיחותית שהוא יוכל לחקור אותה ללא חשש, ובכך שלא נתערב ונאפשר לו לנסות. התנסויות קטנות עבורנו הן התנסויות אדירות עבורו.

בעזרת הרבה ניסיונות הוא ישכלל את התוצאה ויחווה יותר הצלחות. מתחושות אלו נוצרת ומתבססת תחושת המסוגלות והביטחון בעצמו.

בכל גיל ובכל שלב התפתחותי ניתן לעודד עצמאות אצל ילדים. בעזרת התבוננות על הילד שלנו נוכל לבחון דברים שהוא כבר מסוגל לעשות ולאפשר לו לעשותם.

דוגמאות לעצמאות אצל ילדים בשנה הראשונה:

אחת התנועות הראשונות שהפעוטות עושים באופן מתוכנן היא הושטת ידיים לעבר צעצוע. זה קורה אחרי מעקב אחר חפצים, בסביבות גיל 3 חודשים. כדי שתוכלי לאפשר לו להתנסות ולהרגיש תחושת הצלחה חשוב שתבחרי צעצועים שיהיה לו קל להחזיק. למשל כדור עם חורים או חישוק טובים לשלב הזה.

כשאת הופכת את תינוקך מהבטן לגב לפעמים היד נתקעת לו, אל תעזרי לו ישר להוציא אותה תני לו את האפשרות להתנסות להוציא אותה לבד. אם הוא בוכה או שלא מצליח לבד אני אכופף את הרגל בצד של היד התקועה לכיוון הבטן או ארים את האגן בצד של היד התקועה עד שיצליח לבד.

עצמאות אצל ילד מתבטא בקריאה

לקראת גיל חצי שנה (בהתאם לקצב ההתפתחות) אפשר לתת לתינוק להחזיק לבד את הבקבוק (תמ"ל או מים), להכניס את המוצץ לפה. בתקופה זו מתחילה חשיפה למוצקים וניתן לאפשר להיות חלק פעיל, לגעת באוכל ולאפשר אכילה עצמאית, בצורה בטיחותית ומפוקחת כמובן. 

ברגע שהתינוק יודע להתהפך ולזחול, לאפשר לו להגיע לבד לצעצוע במקום לתת לו אותו.

להגיש לתינוק שתי אפשרויות של משחק שיבחר.

חשוב שתזכרי שבהתחלה ייקח יותר זמן לביצוע הפעולה וזה לא יהיה מושלם, ובטח שזה לא יהיה כמו איך שאת תעשי את זה עבור ילדך אבל זה בדיוק חלק מהעניין.

ככל שתינוקך יתנסה יותר כך הפעולה תעשה בצורה טובה יותר. וזה נכון לכל גיל.

גם אם לתינוק קשה והוא לא מצליח אני אתן לו את העזרה הקטנה ביותר על מנת שיחוש מסוגלות עצמית.

כשהתינוק חש תסכול

גם אם בהתחלה זה קצת יהיה מתסכל, אפשרי לזה לקרות כי בסוף זה ישתלם. בהתחלה תוכלי לעזור ולתת לו את מה שצריך כדי לחסוך ממנו את תחושת התסכול והקושי, בהמשך חייו הוא יחווה תסכול, אבל לא ידע להתמודד עמו. לכן נרצה לעזור לו להתמודד עם התסכול בסביבה הביתית עם התמיכה שלנו. זכרי, התסכול הוא חלק טבעי מההתפתחות.

מזמינה אתכם לשים לב למה התינוק/הילד שלכן מסוגל לעשות לבד, ולאפשר לו את זה.

תגייסו לכך את הסבלנות שלכם כי זו השקעה שווה לעתיד שאנחנו מאחלים להם.

מאמרים נוספים
gift
רגע.... לפני שאת מתחילה!

תהיי הראשונה לדעת על כל הערכות, הסדנאות Live וההטבות השוות שאנחנו משיגים במיוחד עבורך ❤️ .

gift
רגע.... לפני שאת עוזבת!
ערכה כבר קיבלת?

ערכת מוצרים מפנקת לקראת הלידה
בחום ובאהבה ❤️

ברור שאני רוצה